Hjem / Slik tar du best vare på iPhone batteriet

Slik tar du best vare på iPhone batteriet

Lader du mobilen din riktig, kan  leve opptil 3 ganger lengre. Vi har samlet 6 enkle grep som hjelper deg med dette.
Av: Niels Fredrik Hohle - Juli 15, 2017
dsds dsd sds

Foto: Wired

Da dagens  kom på markedet for noen år siden, var det mange som tenkte at det ikke lenger hadde noen betydning hvordan man ladet telefonen. Dette er feil. Til forskjell fra gamle Nokia-telefoner, hvor batterilevetiden ofte ble forbedret av å lade mobilen helt opp for så å tømme den helt for strøm, blir batterier i moderne smarttelefoner fortere utslitt ved å lade på denne måten.

Lader du telefonen din feil over en lengre periode, kan det skade batteriet og koste lommeboka dyrt, dersom du må bytte ut telefonen eller kjøpe deg en erstatningsenhet.

Slikt holder du batteriet ditt sunt i lang tid:

1. Lad aldri mobilen helt opp, og la den aldri lades helt ut.

Regelen med litium-ionbatterier (som de aller fleste smarttelefoner har) er å aldri la batteriprosenten gå under 50 % før du setter i laderen. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort, så en god tommelfingerregel er å forsøke å holde batteriprosenten mellom 40% og 80% til enhver tid.

Batterieffekten vil uansett forverres etter langvarig bruk, men er du påpasselig med å holde på dette nivået, vil det ta mye lengre tid før batteriet blir så utslitt at det må byttes ut.

2. Unngå å lade mobilen med andre ladere.

Når man har dårlig tid og ønsker å lade mobilen raskt, er det fristende å ty til for eksempel iPad-laderen. Dette er absolutt ikke å anbefale da for høy spenning mot batteriet er skadelig og fører til unødig slitasje. Ingenting gjør at man etter kortere tid må bytte ut iPhone-batteriet.

3. Vær forsiktig med forskjellige temperaturer.

Utsetter du telefonen din for ekstreme temperaturer – det være seg kulde eller hete, kan også det gå ut over batteriet. Dette gjelder ikke bare under lading, men også under bruk.

Å la mobilen ligge i solsteiken på en varm sommerdag er ikke bare skadelig for telefonen, det er også brannfarlig da batterisyren inne i batteriet blir så varm at den i verste fall kan eksplodere. Dette gjelder også på kalde vinterdager – unngå å bruke mobilen mye ute i kulden. Ioner flyter gjennom elektrolytter og leverer energi til telefonen, og når temperaturen synker, blir disse elektrolyttene tykkere, noe som gjør at ionene ikke klarer å levere energi like raskt til mobilen. Det er dette som skjer om du har opplevd at mobilen skrur seg av i kulda.

iPhone i kulda

Foto: iPhonetricks.org

Om du er ute i kulda og ønsker å forebygge dette, er kroppsvarme det mest effektive. Legg mobilen inntil låret eller varm den med hendene, og i verste fall skru den av dersom du merker at den blir tregere i kulda. Slik unngår du at den tar skade fra lave temperaturer.

4.  Koble ut laderen straks den er fulladet.

Om du må lade den til 100 %, (noe vi allerede har frarådet å gjøre for ofte), vær rask med å trekke ut laderen. Å la den stå i over lengre tid etter den er fulladet fører til at telefonen mottar hyppige ”påfyll” med energi for å opprettholde nivået på 100 %. Dette skaper unødvendig stress og spenning for batteriet, og sliter på den kjemiske balansen inne i mobilen.

5. La telefonen lade i korte omganger.

Dersom batteriet på din iPhone er allerede slitt ut, vil dessverre ingen av tipsene over hjelpe deg. Heldigvis kan du bytte ut batteriet for en relativt billig penge, i stedet for å kjøpe en ny telefon. Batteritiden på din iPhone vil uansett virke like bra som da du kjøpte telefonen ny – så hvorfor ikke?

2018-03-29T16:01:07+01:00